Openingsdans

Trouwplannen? Ben jij klaar voor de openingsdans?

Hoe je samen met mij van je openingsdans een succes maakt.

Ga je binnenkort trouwen en kun je nog niet dansen, maar wil je wel een openingsdans? Geen idee waar je moet beginnen, toch?! Vaak hoor ik van aanstaande bruidsparen, dat ze graag een openingsdans willen doen, maar niet weten welke mogelijkheden er zijn. Ze stellen vragen, zoals: “Wat voor een dansen moet ik dan doen? welke liedjes zijn geschikt? en “Kun jij me daarbij helpen?”

Ik ga hier graag in dit artikel op in.

openingsdans

Paul en Isabelle begeleidde ik naar hun spectaculaire openingsdans.

Wat is een openingsdans?

Een openingsdans is de eerste dans van de feestavond. Hiermee open je als bruidspaar de avond. Traditioneel gezien was het vroeger een quickstep of foxtrot. Na de eerste dans kwam vroeger de 2e dans. Daarin danste de bruid met haar vader en de bruidegom met de moeder van de bruid. De derde dans was met de ouders van de bruidegom.

Tegenwoordig is alles geoorloofd, of het nu stijldansen, hiphop of de vogeltjesdans is. Als het maar bij jullie past. De 2e en 3e dans wordt ook vaak overgeslagen of er wordt samen gedanst als het feest geopend is. Vrijheid blijheid! Maar…

Waar moet ik beginnen?

Begin met het bekijken van trouwfilmpjes op youtube en google; google eens op ‘wedding dance’ bijvoorbeeld. Hiervan krijg je ideeën. Bespreek samen wat je graag wilt. Wil je het meer traditioneel of heb je er eigen ideeën over. Alles kan, de ene wilt graag een traditionele stijldans, de ander wilt schuifelen en weer een ander wilt een spectaculaire mix van verschillende liedjes.

Luister ook naar liedjes die bij jullie passen. Google eens op liedjes voor bruiloft dansen, liedjes voor openingsdansen, enz. Kies een of meerdere liedjes die goed bij jullie passen, de voor jullie bijzonder zijn of waar je een speciale herinnering aan hebt. Dat maakt jullie openingsdans alvast persoonlijk en speciaal.

Hoe studeer je de openingsdans in?

Heb je hulp nodig bij het maken van je dans of het aanleren van danspassen, dan ga je op zoek naar een dansschool bij jou in de buurt. Wat ik sowieso aanraad is, dat jullie in gesprek gaan over jullie wensen. Vraag ook hoeveel de kosten zijn en hoeveel lessen je ongeveer nodig zult hebben.

Je kunt het ook andersom doen. Je kunt een budget instellen en kijken wat daar de mogelijkheden voor zijn. Aan jou de keuze.

Neem in elk geval voldoende tijd. Het aanleren van een dans kost wat tijd en het is belangrijk dat het goed gebeurt. Je wilt natuurlijk niet voor schut staan door te gaan staan stuntelen! Het beste kun je er al zeker 3 tot 6 maanden van te voren mee beginnen. Je kunt er ook voor kiezen om eerst samen op dansles te gaan. Zo heb je een goede basis en kun je makkelijker een spectaculaire dans instuderen. Daarnaast is het ook nog leuk om te doen samen.

Nog enkele tips om van je openingsdans een succes te maken

Natuurlijk moet je goed leren dansen. Maar, er komt meer bij kijken. Daarom geef ik je nog zes praktische tips:

  • oefen op je trouwschoenen (dit geldt voor zowel mannen als vrouwen);
  • houd rekening met de lengte van de trouwjurk (is deze op te binden of niet? Voorkom valpartijen!);
  • denk ook aan uitstraling in het dansen (oefen de pasjes, maar straal vooral plezier en liefde uit);
  • zorg dat de dj jullie liedje heeft in de juiste versie en regel zelf een of meer backups (cd, usb, telefoon), zodat het moment niet in het water valt;
  • Gaat iets fout? Dans gewoon door (“if you stumble, make it part of the dance!”)
  • En spreek met de dj af wat na de (eerste) openingsdans gebeurt (dans met ouders of getuigen, of gewoon lekker de feestavond laten beginnen).

En nu dansen!

Nu je deze tips hebt gelezen: kun je ook niet meer wachten met beginnen? Kom dan langs bij mij, voor een vrijblijvend gesprek.