dansen met peuters weert

Peuter- en kleuterdans is meer dan alleen plezier beleven!

Alle voordelen van peuter- en kleuterdansen voor jouw kind op een rijtje!

Dansen is leuk! Dat vinden ook de meeste peuters en kleuters, die voor de televisie losgaan op liedjes uit hun favoriete films of televisieprogramma’s. Welke moeder of vader kent ‘Let It Go’ van Frozen inmiddels niet al uit het hoofd? Als je peuter of kleuter zo’n plezier beleeft aan bewegen op muziek, waarom zou je hem of haar dan niet gezellig samen met leeftijdsgenootjes laten dansen? Peuter- en kleuterdans is niet alleen heel erg gezellig, maar brengt ook nog eens een heleboel voordelen met zich mee!

kleuterdans

Na de cursus mogen de kinderen afdansen voor familie en vrienden.

Deze voordelen zijn:

  • Veilige omgeving
  • Sociale ontwikkeling
  • Motorische ontwikkeling
  • Muzikaliteit
  • Creativiteit
  • Neurologische ontwikkeling

We behandelen deze voordelen nu punt voor punt.

Veilige omgeving

Thuis voor de televisie dansen is natuurlijk hartstikke veilig, maar voor de sociale ontwikkeling van een kind is het van groot belang ook te leren functioneren in een groep. In de dansschool creëren we bijna net zo’n veilige omgeving als thuis doordat papa of mama de hele les in de zaal mag blijven. Het enige verschil is dat er opeens veel meer jongens en meisjes zijn om samen mee te dansen! Voor sommige kinderen, vooral peuters die nog niet zo gewend zijn om te spelen met anderen, is dat aanvankelijk heel onwennig. Daarom helpt het als papa of mama erbij blijft en eventueel meedanst op de muziek. Hoe veiliger de kinderen zich voelen, hoe eenvoudiger ze zich laten gaan!

dansen met peuters weert

mama en papa dansen mee

Sociale ontwikkeling

Hebben de kinderen eenmaal de smaak te pakken, dan hebben ze alleen nog maar oor voor de muziek en bewegen ze zich net zo vrij over de dansvloer als in de woonkamer thuis. Ze leren in rap tempo contact te maken met andere kinderen, samen te werken, zichzelf te uiten en meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Motorische ontwikkeling

Kinderen hebben een aangeboren drang om te bewegen: door telkens te oefenen en te experimenteren leren ze letterlijk met vallen en opstaan te kruipen, staan, lopen en zeker ook te dansen. Niemand die peuters uitlegt hoe ze moeten dansen: dat ontdekken ze zelf wel!

Door te dansen leren de kinderen vanzelf wat ze allemaal met hun lijf kunnen, leren ze nieuwe bewegingen op muziek en worden ze uitgedaagd zichzelf verder te ontwikkelen. We oefenen met hand-oogcoördinatie en de kinderen leren zichzelf in de spiegel te observeren. Spannend, maar ook heel leuk!

Muzikaliteit

Uiteraard bevordert dansen op muziek ook de muzikaliteit van het kind. Kinderen voelen de muziek letterlijk in hun lijf wanneer ze dansen en ontwikkelen zo maat- en ritmegevoel. De manier van spelen met bewegingen op muziek is bovendien een vorm van communicatie tussen kinderen onderling en tussen volwassenen en kinderen. Ze leren zichzelf expressief te uiten zonder woorden te hoeven gebruiken.

Creativiteit

kleuterdansen Weert

Tijdens de lessen dansen we ook met materialen. Dit is goed voor de creativiteit en beleving.

Doordat kinderen de expressieve mogelijkheden van hun lichaam leren kennen, gaan ze zelf op zoek naar diverse manieren om zich te uiten en om problemen op te lossen. Kinderen hebben bovendien enorm veel verbeeldingskracht en gebruiken die fantasie om zich vrij te bewegen en daarbij hun hele lichaam te gebruiken. Al spelenderwijs leren ze zo de wereld om zich heen kennen en ervaren.

Neurologische ontwikkeling

Ook op het gebied van hersenontwikkeling valt er veel profijt te halen uit danslessen. Uit onderzoek blijkt dat dansers sterkere en bredere vezelbundels hebben in de zintuigelijke en motorieke hersengebieden dan mensen die niet bewegen op muziek. De kinderen prikkelen tijdens het dansen diverse zintuigen tegelijkertijd en al die prikkels leren ze op elkaar af te stemmen. Zo voelen ze met hun eigen lijf wat bewegen op muziek met je doet!

Peuter- en kleuterdans bij Judith’s Dance Point

Bij Judith’s Dance Point maken we onderscheid tussen een peutergroep en een kleutergroep. De peutergroep bestaat uit kinderen in de leeftijd van 2 t/m 3 jaar. Op muziek zoals die van Nijntje, K3 en Kinderen voor Kinderen leren we allerlei dansjes die gaan over thema’s als dieren, muziek of het weer.

We doen dat op een speelse manier, zodat de kinderen de kans krijgen zich veilig te voelen en plezier te beleven. Is het in het begin allemaal een beetje te spannend? Dan kijk je toch gewoon fijn vanaf mama’s schoot mee hoe de andere kindjes dansen! De ervaring leert ons dat er vanzelf wel een moment komt waarop de peuter zelf aangeeft mee te willen dansen en vanaf dat moment is het feest!

De kleutergroep bestaat uit kinderen in de leeftijd van 4 t/m 5 jaar. Deze kinderen leren al echte dansjes voor de spiegel, dansen in een kring of dansen met zijn tweetjes. Lekker vrij bewegen op muziek blijft echter centraal staan!

Gratis proefles

Natuurlijk is elke peuter of kleuter (met papa en/of mama) welkom om een keer een gratis proefles mee te komen doen! Meld je wel even aan, zodat we een plekje vrij kunnen houden!

Op zoek naar een kinderfeestje? Bij ons bieden we kinderfeestje op maat aan voor kinderen vanaf 3 jaar. Klik hier voor meer informatie!